wydanie cyfrowe

Owocowe żelowanie

904675_big_photo_image_photo_image
Dr inż. Karolina Labus i mgr inż. Katarzyna Kołodzińska z Politechniki Wrocławskiej / fot. Tomasz Walków / Dziennik Gazeta Prawna
Nowa metoda sieciowania alginianu sodu, znanego jako wegański zamiennik żelatyny
Jak wiele wynalazków, także ten zawdzięcza swój początek przypadkowi. Doktor inż. Karolina Labus oraz mgr inż. Katarzyna Kołodzińska z Politechniki Wrocławskiej pracowały nad zastosowaniem hydrożeli pochodzenia roślinnego do wytwarzania wegańskiej żywności wzbogaconej w substancje bioaktywne pochodzenia naturalnego. W badaniach do wytwarzania materiałów hydrożelowych stosowały m.in. alginian sodu. Ten bezbarwny i bezsmakowy organiczny związek chemiczny otrzymywany z wodorostów jest powszechnie...

Chcesz zobaczyć pełną treść artykułu?
* jeśli posiadasz wykupioną e-prenumeratę
Nasz serwis wykorzystuje wyłącznie najnowsze technologie, aby zapewnić użytkownikowi najwyższą jakość usług. Prosimy o zaktualizowanie przeglądarki, aby poznać pełne możliwości naszego serwisu. Pobierz Microsoft Edge, aby korzystać z serwisu.