wydanie cyfrowe

Zakazany owoc

778192_big_photo_image_photo_image
Dr inż. Maciej Tankiewiczz Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego / fot. Krzysztof Mystkowski/KFP
Gdańscy naukowcy opracowali metodę pomiaru przenikania szkodliwych dla zdrowia pestycydów przez skórkę owoców i warzyw
Postępujące zmiany klimatu i rosnące zapotrzebowanie na żywność sprawiają, że w rolnictwie – by uzyskać jak największe plony – stosuje się coraz więcej pestycydów. Z danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, że np. jabłka w okresie wzrostu, dojrzewania, transportu oraz przechowywania są opryskiwane różnego rodzaju środkami chemicznymi nawet dwunastokrotnie. Bywa, że część owoców leżakuje w chłodni miesiącami, zanim trafi do sprzedaży – i wówczas też muszą być zabezpieczone przed...

Chcesz zobaczyć pełną treść artykułu?
* jeśli posiadasz wykupioną e-prenumeratę
Nasz serwis wykorzystuje wyłącznie najnowsze technologie, aby zapewnić użytkownikowi najwyższą jakość usług. Prosimy o zaktualizowanie przeglądarki, aby poznać pełne możliwości naszego serwisu. Pobierz Microsoft Edge, aby korzystać z serwisu.