wydanie cyfrowe

Szczawiowa o smaku szczawiu

855535_big_photo_image_photo_image
Obraz Włodzimierza Łuskina z 1891 r.: „Zebranie u króla Stanisława Augusta” / fot. Archiwum MaZa/East News / East News
Dzięki kuchmistrzowi Stanisława Augusta mamy proste jajko sadzone czy pączki nieprzypominające pierników
Z Jarosławem Dumanowskim rozmawia Estera Flieger Jarosław Dumanowski historyk, kieruje Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych UMK w Toruniu fot. Jakub Włodek /Agencja Wyborcza.pl / Agencja Wyborcza.pl Co jadło się na organizowanych przez króla Stanisława Augusta Poniatowskiego obiadach czwartkowych? Zachowała się jedna i powtarzana w innych źródłach relacja – Antoniego Magiera, lekarza ówczesnej Warszawy, który słyszał o tym, że podczas obiadów czwartkowych podawano...

Chcesz zobaczyć pełną treść artykułu?
* jeśli posiadasz wykupioną e-prenumeratę
Nasz serwis wykorzystuje wyłącznie najnowsze technologie, aby zapewnić użytkownikowi najwyższą jakość usług. Prosimy o zaktualizowanie przeglądarki, aby poznać pełne możliwości naszego serwisu. Pobierz Microsoft Edge, aby korzystać z serwisu.