wydanie cyfrowe

Probiotyki dla ziemniaka

783242_big_photo_image_photo_image
Prof. Robert Czajkowski z Uniwersytetu Gdańskiego / fot. Krzysztof Mystkowski/KFP / KFP
Opracowany przez gdańskich naukowców preparat chroni bulwy przed chorobami
Jest czwartą pod względem ważności rośliną uprawną na świecie – po ryżu, kukurydzy i pszenicy. Europejczycy spożywają go pod różnymi postaciami codziennie. Krótko mówiąc, bez ziemniaka ani rusz. Trzeba przyznać, że ma wiele zalet. Można go uprawiać w różnych warunkach klimatycznych. Nie potrzebuje ogromnych ilości wody, radzi sobie bez nawożenia, w dodatku daje duże plony. Polska jest jednym z jego największych producentów na świecie. Nowych ziemniaków nie produkuje się jednak z nasion. By je...

Chcesz zobaczyć pełną treść artykułu?
* jeśli posiadasz wykupioną e-prenumeratę
Nasz serwis wykorzystuje wyłącznie najnowsze technologie, aby zapewnić użytkownikowi najwyższą jakość usług. Prosimy o zaktualizowanie przeglądarki, aby poznać pełne możliwości naszego serwisu. Pobierz Microsoft Edge, aby korzystać z serwisu.