wydanie cyfrowe

Spór o masę kajmakową toczy się także za minione lata

Organy podatkowe domagają się od producentów kajmaku dopłacenia VAT za ostatnie pięć lat. Uważają, że wyrób to wyrób cukierniczy. Producenci i eksporterzy powołują się na opinie ekspertów ds. żywienia, że to wyrób mleczarski
Przywołują także odpowiedź Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich na pytanie jednego z producentów. Walczą o niższy VAT od kajmaku zarówno za okres od 2020 r. (od 1 lipca 2020 r. nomenklatura scalona CN zastąpiła w dużej części PKWiU), jak i za wcześniejsze, a nieprzedawnione lata. Na problem ten wskazaliśmy niedawno w artykule „Masa krówkowa. Więcej cukru czy nabiału?” (DGP nr 82/2022). Przypomnijmy, że dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej zmienił swoją wykładnię w sprawie opodatkowania...

Chcesz zobaczyć pełną treść artykułu?
* jeśli posiadasz wykupioną e-prenumeratę
Nasz serwis wykorzystuje wyłącznie najnowsze technologie, aby zapewnić użytkownikowi najwyższą jakość usług. Prosimy o zaktualizowanie przeglądarki, aby poznać pełne możliwości naszego serwisu. Pobierz Microsoft Edge, aby korzystać z serwisu.