wydanie cyfrowe

Handlowcy obniżyli ceny, więc dlaczego znów jest drożej?

UOKiK: większość sklepów dostosowała się do obniżki VAT
DGP dotarł do danych z pierwszego etapu monitoringu cen produktów spożywczych przez urząd antymonopolowy. Celem było sprawdzenie reakcji sprzedawców na ustawowe obniżki wynikające z tarczy antyinflacyjnej. Przypomnijmy od 1 lutego na produkty spożywcze objęte 5 proc. VAT obowiązuje stawka 0 proc. Są to m.in. mięso i ryby oraz przetwory z nich, produkty mleczarskie, warzywa i owoce, przetwory ze zbóż i wyroby piekarnicze, niektóre napoje czy produkty do żywienia niemowląt oraz dzieci. W lutym...

Chcesz zobaczyć pełną treść artykułu?
* jeśli posiadasz wykupioną e-prenumeratę
Nasz serwis wykorzystuje wyłącznie najnowsze technologie, aby zapewnić użytkownikowi najwyższą jakość usług. Prosimy o zaktualizowanie przeglądarki, aby poznać pełne możliwości naszego serwisu. Pobierz Microsoft Edge, aby korzystać z serwisu.