wydanie cyfrowe

Drożyzna na świecie nie podbije nam inflacji

Wąskie gardła w handlu i popyt z Chin kształtują globalny rynek. Dla nas większe znaczenie mają notowania paliw i czynniki lokalne
Ceny żywności na świecie rosną dziesiąty miesiąc z rzędu. Indeks publikowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w marcu był na najwyższym poziomie od czerwca 2014 r. Wyniósł 118,5 pkt, co oznacza ponad 2-proc. wzrost w stosunku do lutego. W minionym miesiącu zdrożały przede wszystkim oleje roślinne, mięso i produkty mleczne, potaniały zboża i cukier. Ale porównując ceny z poprzednim rokiem, droższe jest właściwie wszystko. Indeks dla zbóż jest o 26,5...

Chcesz zobaczyć pełną treść artykułu?
* jeśli posiadasz wykupioną e-prenumeratę
Nasz serwis wykorzystuje wyłącznie najnowsze technologie, aby zapewnić użytkownikowi najwyższą jakość usług. Prosimy o zaktualizowanie przeglądarki, aby poznać pełne możliwości naszego serwisu. Pobierz Microsoft Edge, aby korzystać z serwisu.