Gastronomiczny rekord na przekór pandemii
statystyki
Prawie 70 proc. z badanych punktów gastronomicznych ma większe lub mniejsze kłopoty finansowe
Liczba placówek działających w branży sięgnęła 85,5 tys., co oznacza, że w ubiegłym roku rynek urósł o 2,6 proc. To nie rozwój, a walka o przetrwanie – mówią restauratorzy. Ale niektórym wiedzie się dobrze
Obok hoteli i klubów fitness gastronomia należy do tych branż, w które COVID-19 uderzył najmocniej. Mimo tego nie zeszła ze ścieżki wzrostu, którą podąża od co najmniej dekady. Z analizy przeprowadzonej dla DGP przez Bisnode A Dun & Bradstreet Company wynika, że nową działalność w tym sektorze zarejestrowało 6,6 tys. osób, a wyrejestrowało 4,4 tys. Tomasz Starzyk, analityk w Bisnode A Dun & Bradstreet Company, dodaje, że ten trend jest kontynuowany także w tym roku. Dotychczas zarejestrowano...
Chcesz zobaczyć pełną treść artykułu?