wydanie cyfrowe

Cukier będzie drożeć, chociaż jest go za dużo

Po latach dynamicznych wzrostów produkcja zaczyna spadać. I to nie tylko w Polsce, ale i na świecie
Krajowe cukrownie wyprodukowały w ubiegłym roku 2,14 mln ton cukru, o ponad 3 proc. mniej niż rok wcześniej – wynika z najnowszych danych GUS. To pierwszy spadek od 2015 r. W ostatnich latach, na skutek uwolnienia rynku cukru w Europie, co nastąpiło w 2017 r., produkcja sukcesywnie rosła. Ubiegłoroczny spadek był efektem kilku czynników. Michał Gawryszczak, dyrektor biura w Związku Producentów Cukru w Polsce, mówi o suszy, krótszej kampanii cukrowniczej oraz zamknięciu jednego z 18 zakładów...

Chcesz zobaczyć pełną treść artykułu?
* jeśli posiadasz wykupioną e-prenumeratę
Nasz serwis wykorzystuje wyłącznie najnowsze technologie, aby zapewnić użytkownikowi najwyższą jakość usług. Prosimy o zaktualizowanie przeglądarki, aby poznać pełne możliwości naszego serwisu. Pobierz Microsoft Edge, aby korzystać z serwisu.