wydanie cyfrowe

Serce gruzińskiego wina

721541_big_photo_image_photo_image
fot. Mariusz Kapczyński
Gruzja ma swoje pięć minut. Ciagną do niej turyści złaknieni pięknych krajobrazów, niezwykłych zabytków, wielbiciele dobrej kuchni oraz oczywiście miłośnicy wina. Ci ostatni najczęściej obierają jeden kierunek – Kachetię.
Siła napędowa Jeśli zapytacie, gdzie bije winiarskie sercie Gruzji – odpowiedź oczywiście zabrzmi „w Kachetii” (choć winiarze z innych regionów pewnie by z tym polemizowali). Jednak bez wątpienia jest to największy i najważniejszy region winiarski Gruzji, istotny również ze względów historycznych. Region położony jest we wschodniej części kraju. Samochodowa trasa z Tbilisi do stolicy regionu, Telavi, zajmuje niecałe dwie godziny – idealna propozycja dla enoturysty. W Kachetii rośnie prawie 39...

Chcesz zobaczyć pełną treść artykułu?
* jeśli posiadasz wykupioną e-prenumeratę
Nasz serwis wykorzystuje wyłącznie najnowsze technologie, aby zapewnić użytkownikowi najwyższą jakość usług. Prosimy o zaktualizowanie przeglądarki, aby poznać pełne możliwości naszego serwisu. Pobierz Microsoft Edge, aby korzystać z serwisu.